|
Milenyumun Mandalı : Sait Haşmetoğlu |
|
Kamu Sektöründeki kalıpların çalışanlar üzerinde bu denli derin ve kalıcı bir denetime sahip olmasının sebebi nedir?
Nasıl olmaktadır da insanlar,
yaptıkları işlerin teknik,
bilimsel, mesleki, ekonomik
ve yasal gerekleri gibi pek
çok önemli ayrıntıyı görmezden
gelerek sadece amirlerin
beklentilerini ön planda tutan
bir yaklaşımı çalışma anlayışı
olarak benimseyip istisnalara
yer bırakmayacak bir katılıkla
uygulayabilmektedirler?
Kalıpların insanları bu denli güçlü
bir şekilde kendi kendilerini
sınırlandırıp kısıtlamalarını
sağlayan yaptırımları nelerdir?
Bu soruların yanıtları kamu sektöründe çalışmaya başlayan her genç memurun bir iki ay içinde bizzat deneyimleyerek tanışacağı iki temel olguda yatmaktadır. Bunların ilki gizli sicil, diğeri ise düşük maaş gerçekleridir. Bu iki gerçeğin kamu kadrolarını çekip çevirmede kullanılan son derece etkin birer gerek olduğunu, ancak zaman içerisinde bu gereçlerin yönetici kadrolar tarafından kişisel amaçlar doğrultusunda kötüye kullanılmaya başlandığını ilerleyen bölümlerde ayrıntılı olarak göreceğiz… Bu ayrıntıları incelerken de aslında sözü edilen iki unsurun sistemin en zayıf halkalarını oluşturduğunu, insanların yaratıcı gücünü kendi içlerine hapseden bu iki faktör bertaraf edildiğinde kamu sektöründe büyük bir yaratıcı düşünce enerjisinin açığa çıkabileceğini anlayacağız...
Önce şu gizli sicilden başlayalım. Nedir "Gizli Sicil"?
Çünkü bir yıllık emeklerinin karşılığı olarak amirlerinin kaç sicil puanı verdiğini asla öğrenemezsin! Bu tamamen G İ Z L İ D İ R!!!!
Bunun tek istisnası sicil notu ortalamanın 100 üzerinden 60 puanın altına düşmesi halinde alacağın "sicil notunuz 60 puanın altına düştüğü cihetle mesainizin yetersiz bulunmuştur. Bir sonraki sicil döneminde mesainize daha büyük özen göstermeniz dileğiyle bu hususun size tebliğine gerek görülmüştür" gibi yüzeysel ve ketum bir uyarıdır. Bu uyarıda ne hangi hal ve hareketlerinden dolayı yetersiz görüldüğün hakkında, ne de yetersizliğinin hangi alanlarda olduğuna dair en küçük bir ipucu bulamazsın. Çünkü bu iş tamamen gizlidir.
Devlet memurlarının yıllık performanslarını ölçmede kullanılan sicil raporlarının gizli olduğunu, yani memurlara o yılki çalışmalarının karşılığı olarak hangi alanlarda 100 üzerinden kaç puan aldıklarının sadece idare tarafından bilindiğini, memurların yılık sicil notlarını asla öğrenemediklerini devlet memurları dışında kalan insanlardan çok azı bilmektedir. Bilenlerin çoğu da, tıpkı devlet memurlarının yaptıkları gibi, bunun devlet işlerindeki gizliliğin bir parçası olarak algılayıp herhangi bir tepki göstermeksizin kabullenmektedirler. Oysa bu mekanizmanın verimliliği ve üretkenliği arttırmaktan ziyade keyfiliği kollayan, memurları idarenin iradesine boyun eğmeye zorlayan, kalkınma ve gelişme süreçlerinin temel dinamiklerine aykırı düşen bir uygulama olduğu gerçeği bu gizlilik perdesi altında gözden kaçmaktadır. Memurların iyi çalışıp iyi sicil notu alarak terfi etmeleri ilkesine dayanılarak tasarlanıp geliştirilen "gizli sicil" mekanizması, bugünkü haliyle çalışmayı değil itaat etmeyi empoze ederek, tasarımındaki amacından tamamen uzaklaşmıştır.
|
|
|