|
Milenyumun Mandalı : Sait Haşmetoğlu |
|
Kamuda Hızlandırılmış Element Kullanımı
Doğada bulmaya çalıştığım ve el yordamıyla fizik alanındaki örneklerden esinlenmeyi umduğum şey "Hızlandırılmış Element" adını verdiğim farklı bir oyuncuydu. Bu oyuncu, tıpkı doğadaki en güçlü yapıyı simgeleyen bir atom çekirdeğinin o kırılmaz sanılan yapısını kırarak eşi görülmedik bir enerjiyi açığa çıkarak hızlandırılmış elektronlar gibi davranmalıydı. Öylesine ki bu yeni oyuncular kamu yönetiminin yıkılması olanaksız gözüken, yıllarca geçtikçe daha da sertleşip güçlenmiş kalıplarını yıkarak onların içlerinde hapis tutulan yaratıcı düşünceyi ve hayal gücünü, benzeri görülmedik bir enerjiyle serbest bırakabilmeliydi...
22 Haziran 1998 tarihli International Herald Tribune gazetesinde yayınlanan "It's a Small Worl" başlıklı bir makalede tam da aradığım şeyi bulmuştum... Kamu yönetimindeki dar kalıpların kırılmasını sağlayacak bir hızlandırılmış elementin nasıl tasarlanabileneceğini değilse bile, en azından ne gibi etkiler yapabileceğini bilimsel olarak gözler önüne sermekteydi bu çalışma...
Makalede özetle en altta Şube Müdürlükleri, onun üzerinde Daire Başkanlıkları, Genel Müdür Yardımcılıkları, Genel Müdürler şeklinde hiyerarşik olarak sıralanan, geleneksel örgüt yapısında oluşturulacak birkaç sıradışı bağlantının sistemin etkinliğini arttıracağının matematiksel olarak kanıtlandığı anlatılıyordu.
Buradaki yegane fark, elementin hızlanması yerine yolunun kısaltılmakta oluşuydu. Yani A noktasından B noktasına geleneksel örgüt yapısı içinde 4 iş gününde ulaşılmaktayken, iki kat daha hızlı bir element kullanıp aynı işi 2 günde görmek hedefine bu modelde "mesafenin yarı yarıya kısaltılması" yoluyla ulaşılıyordu.
Farazi bir örnekle izah etmek gerekirse geleneksel örgüt yapısı içinde İçiçleri Bakanlığı Narkotik Şube Müdürlüğünden Tarım Bakanlığının Tarımsal Teşvikler Şubesine gidecek bir yazının önce üst makamlara arzedilerek muhatap Bakanlığın üst makamlarına gönderilmesi, sonra da hiyerarşik basamaklardan havale yoluyla ilgili şubeye ulaşması yerine, iki şube arasında bir tür kısa devre ya da kestirme bir yol açılarak doğrudan iletişim sağlanmaktaydı. Şöyle bir tablo sözkonusuydu:
Böyle sıradışı bağlantılar, aynı kurum içinde olabileceği gibi, farklı kamu kuruluşlarının muhtelif birimleri arasında da kurulabilirdi. Bankadaki adaylık yıllarımdaki çalışmamı hatırlatıyordu bu model... Enerji ile ilgili tüm kurumlara birer yazı gönderilerek bilgi istenmişti, ancak istenen bilgiler bir türlü temin edilemiyordu. Yazı üzerine yazılar, telefonlar fayda etmiyordu. Sonunda Genel Müdür Yardımcımızın oluru ile kapı kapı dolaşıp en yetkili ağızlardan derlediğim bilgilerle Türkiye'nin Enerji Profilini yansıtan mükemmel bir rapor hazırlayabilmiştim. Modelde önerilen kısa yolu ben sadece bu konu ile sınırlı, "ad hoc" bir görevle, kendi kendime oluşturmuştum.
|
|
|