|
Milenyumun Mandalı : Sait Haşmetoğlu |
|
Pekiyi de Bu kavşak Nasıl Çalışacak?
İlk aşamada kavşağın 4 yönündeki yaya kaldırımları ortak bir yer altı geçidi ile birbirine bağlanır. Bu sayede yayalar 40 basamak tırmanarak işe başlamanın iticiliğine kıyasla daha kolay ve cazip gözükecek 15-20 basamak iniverip karşıya ulaşmak imkanına kavuşurlar.
Yer üstünden tüm yaya geçişleri iptal edildiğinden bu önlem sayesinde araçların sağa dönüşleri tamamen serbest hale gelir. Artık bu kavşakta araçlar sağa dönüş için yayalara yeşil yanan ışığın sönmesini beklemekten ilelebet kurtulmuşlardır.
İkinci aşamada kavşağın sağ ve sol yanlarına birer "U Dönüş Tüneli" açılır. Böylelikle araçlar bir yöne doğru giderlerken yeraltından karşı şeride geçip aksi yönde gitmeye başlama olanağına kavuşurlar. (Resimde mavi ok yeraltına girişi, yeşil ok ise yeryüzüne çıkışı göstermektedir.)
Son aşamada ise yer yüzünde kavşak soldan sağa doğru ikiye bölünerek yukarı ve aşağı yönlerden gelen araçlara sağa mecburi yön verilir. Döndükten sonra düz devam edecek araçlar sol şeride geçerler. Başka bir yöne gidecek olan araçlar ise sağ şeritte kalıp yer altı U dönüş Tüneline girerler. Yer yüzüne çıkıldığında yine sağa dönmek-U Dönüş tüneline girmek ve düz devam etmek seçeneklerinden birisi seçilerek yola devam edilir.
Burada tek bekleme zorunluluğu tünel giriş ve çıkışlarında yandan o şeride katılacak araçların bir fermuarın dişleri gibi diğer şeritteki araçların aralarına girmeleri esnasında olacaktır ki bu da kibar ve birbirine saygılı sürücüler sayesinde kolayca halledilecektir. Bunun için "bir sizden bir bizden diyerek kaynaşma şeridi" adını verebileceğimiz, fermuar şeklinde yeni bir trafik işareti de geliştirilebilir.
Resimde yukarıdan kavşağa giren bir aracın 5 yön seçeneği görülmektedir.
|
|
|