Yazılan,  Okunan,  Kopyalanan,  İletilen,  Saklanılan, Adrese Teslim Günlük E-Gazete Yıl: 9 Sayı: 1.762

Sisteme gir!

Merhaba Sevgili KM dostu, hoşgeldiniz!

 26 Nisan 2010 - Fincanın İçindekiler


  • İstanbul ... Sarahatun Demir
  • SİNEMA ŞENLİĞİ ... Bertan Onaran
  • MARACANA'dan bildiriyorum. ... Cem Polatoğlu
  • FASILLAR ... Yasin Gölezlioğlu


  • Dost Meclisi, Tadımlık Şiirler, Biraz Gülümseyin, Kıraathane Panosu, Damak Tadınıza Uygun Kahveler

  •  



     Editör'den : İstersem vurup kırabilir miyim?!..


    İyi haftalar,

    Huyum kurusun, resmi bayram törenlerini ekrandan izlemeye bayılırım. Bizzat içinde bulunduğum dönemleri saymazsak, canlı canlı hipodromdan izlediğim dönemler de mebzul miktardadır. Hele 23 Nisan'lardaki devir teslim törenlerine ayrı ilgi duyarım. En bilmişlerinden seçilmiş çocukların koltuklara gömülüp vatan kurtarmaya talip olmalarını hep takdir etmişimdir. Koltuklarını devraldıklar devlet büyükleriyle sohbetleri de ilginçtir. Hatırlıyorum, bir keresinde koltuğun asıl sahibi, geçici minik sahibine "Yoksa koltuğumda gözün mü var?" demişti de gözlüklü bilmiş "N'apim senin koltuğunu, benim evdeki koltuğum daha güzel." diye lafı yapıştırmıştı, hep beraber gülmüştük. Ama Cuma günü duyup ta afalladığım gibi bir diyaloga hiç şahit olmamıştım doğrusu. Herhalde sadece ben değil sizler de şahit hiç olmadınız. Otuz yılı aşkın süredir politikanın içinde olduğunu her fırsatta dile getiren, geldiği çevre ve Dünya görüşü nedeniyle Hak'ka hukuka saygılı olması gereken, politikanın içinde olduğu yılların büyük bölümünü en üst makamlarda geçirdiği için protokol nedir bilir herhalde dediğimiz, sekiz yıldır yönettiği memlekete demokrasi getirmekle övündüğünden insan haklarına mutlak riayet eden, ağzından çıkanı kulağı duyan, izan sahibi bir adam olması gereken başbakan Recep Bey'den söz ediyorum, anlamışsınızdır. Geçici meslekdaşının "Konuşmama başlayabilir miyim?" diye kibarca sormasına "Tabi, makam senin, ister asar, istersen kesersin." diye cevap veren yetmişüç milyonluk bir koca memleketin başbakanı Recep Bey. Dervişin fikri neyse zikri odur diyeceğim, belki ağır kaçacak ama bu lafı da ancak durumu böyle algılayan biri edebilir, var mı ötesi? Şu tek adamlık sevdasını artık bu lafları da düşünerek değerlendirin derim de başka birşey demem.

    ...

    Merakla beklenen 24 Nisan konuşması ABD'den işitildi, korkulan olmadı. Obama "Soykırım" demedi de "Büyük Felaket" dedi diye gene moral bulduk. Bunca yabancı olduğumuz bir konuya bu denli önem vermemizi oldum olası anlayamadım. İnsana özgü değer yargılarımla bir Ermeni sorunu olduğunu aklıma bile getirmiyorum örneğin. Bunun nedeni belki de resmi tarihimizin kaka sayfalarının bizlere zamanında öğretilmemiş olması. Ama bunun neresi kötü? Tarihi öğrenmek isteyenlere lafım yok ama gazete okumaktan başkaca bir okuma eğilimi içinde olmayanlara 95 yıl öncesini anlatmak hiç kolay değil. Bu sadece bizim için değil, her iki toplum için de aynı. Yüzyıllarca beraber yaşamayı becermiş iki toplum bir gün gelip birbirini kesmeye başladıysa bunu tarafsız anlatmak imkansız. Taraf olduğunuz anda da ipin ucunu kaçırmanız, bayrak yakmanız, diplomatları öldürmeniz, düşman olmanız kaçınılmaz. Bu konuda bir tuhafım. Örneğin cumartesi günü Taksim meydanında toplaşıp 1915 kayıplarını anma törenine gözüm kapalı katılmam mümkündü. Ama gözlerim açık olduğu için bu toplantıyı düzenleyenlerin, bu işin aktörlerince provoke edildiğini gördüm ve şüpheyle yaklaştım. Haklı olduğumu bizzat Ermenistan Cumhurbaşkanından öğrendim. Bir yandan olayları lanetlerken bir yandan da Türkiye'deki destekçilerine teşekkür etti zat-ı muhterem. Bunun adı, oyuna gelmek, bunun adı cahillik belki ama aydın duruşu hiç değil maalesef. Ben asıl Anayasa değiştirmekten kafasını kaldıramayan hükümetin, özellikle dış işlerinin konu hakkındaki yorumlarını merak ediyorum. Yakında öğreniriz herhalde. Hepinize güzel bir çalışma haftası dilerim, esenkalın.

    Bir sonraki sayıda buluşuncaya kadar bulunduğunuz yerden bir adım öne çıkın. Sevgiyle...

    Cem Özbatur








     


    Sarahatun Demir

     Pergelin Divit Ucu : Sarahatun Demir


      İstanbul

    (Divan edebiyatının 15. yüzyıl temsilcileri, edebiyatın gelişim sürecine en önemli katkıları sağlamış şairleri içinde barındırır. Bunun iki nedeni var bana kalırsa; biri dönem hükümdarlarının şair oluşu ve dolayısıyla şiiri edebiyatı desteklemeleri, ikincisi de bu dönem şairlerinin Divan Edebiyatı anlamında hem biçim hem içerik yönüyle kusursuza yakın eserler vermeleri…)

    Bugünlerde başımı yastıkla buluşturduktan sonra ötesini hatırlamıyorum. Böyle yorgun yatağa girmek aslında bir yanıyla fazlasıyla güzel bir durum. Çünkü böyle zamanlarda baş yastıkta, günün muhasebesi işkencesine açlaşırsın bir süre. Ve bu açlık hali yoğunluk devam ettikçe bitmez. Küçüklükten bu yana "Allah'ın açlıkla terbiye etmemesi" biçiminde dualarla büyütülmüş bir neslin çocukları olsak da bazen gerçek doyuma ulaşabilmek için aç kalınması gerektiğine dair bir inanç büyüttüm içimde ben. Açlıkla terbiye olmalı insan. Doymanın ne demek olduğunu sindirsin diye…

    Yüklemsiz yaşanmış günlerden birinde zaman geceydi yine. Yorgundum. Aslında sabah güzel başlamıştı gün. Havada güneş vardı. Kısa kollu ince giyinmeleri özleyen bedenler, havanın kendisini aldatacağını bile bile yazlıklarla bezedi çıplaklığını. Bazıları aylardır kendisine yaren ceketlerini hırkalarını hemen bir köşeye fırlattı. Ben de bunlardan biriydim.

    Eve dönerken yağmura yakalandım derken. Bahar yağmurundan sonra toprağı ıslatan o nemli damla kokusu benim için hep çok tanrısal bir şeydir. İçime çekmesini bir gıda mahiyetiyle sever, bu işlemi sindire sindire gerçekleştirmeyi yeğlerim. Yağan yağmur giderek hızlanıyordu. Caddenin diğer yanı benim yürüdüğüm tarafa oranla biraz daha kalabalıktı. Önümde, yağmur ıslattıkça sevdiğine sokulan bir kadın, kadını kollarıyla dolarken onu yağmurdan sakınmak isteyen bir adam yürüyorlardı. Yağmur hızlandıkça çiftin adımları da hızlanıyordu. Ülkem insanları daha çok ıska konularda orantının doğru olanını seviyordu. Ben, yağmur hızlandıkça adımlarımı yavaşlatıyordum. Bilerek isteyerek hissederek ıslanıyordum…

    Eve dönüş için durağa vardı çift. Benim durağa varmama biraz vardı daha. Ama yine de çift görüş mesafemdeydi. Birazdan durağa vardım. Saate baktım. Takriben bineceğim otobüsün gelmesine 15 dakika gibi bir süre vardı. Yağmurdan korunmak için birbirine sokulmuş insanlara, caddede koşuşturanlara durmak ve bakmak iyi geldi. Derken gelen iki otobüs, durağı tenhalaştırdı. Benim otobüsüm ve çiftin bineceği otobüs hala gelmesi için tarafımızdan bekleniyordu. Birazdan çiftin otobüsü de geldi.. Estetik bir suskunlukla anlaştığına karar verdiğim çift, elele otobüse binip uzaklaştılar…

    İzsiz zamanlardan geçmeyi dilemedim hiç. Birinin şimdiki zamanı, benim geçmiş zamanımdı. Benim şimdiki zamanım gün geldi birilerinin gelecek zamanına bulandı. Bundan hiç şikâyet etmedim. Edilmemesi gerektiğini bildim. Çünkü birkaç zaman vardı evrende ve hepimiz bu sirküler döngünün birer parçasıydık. Parçası olmak da zorundaydık.

    İzlerimi sevdim ben. Ne kadar burkan izler de olsa bırakılanlar ya da benim açtıklarım; onları sahiplenmem gerektiğine inandım.

    15. yüzyıl usta şairlerinden Şeyhi'nin o meşhur mesnevisi Harname'yi bilenler bilir. Hiciv edebiyatının usta örneklerinden biridir mesnevi. Ve asıl bölümünde olmayacak hayaller peşinde koşarken elindekileri de kaybeden bir eşeğin hikâyesidir anlatılan. Elimde neler kaldı hesabını yapmayı biraz geciktirmiş olsam da yitenleri yitirilenleri gidenleri kalanları herkesi sahiplendi yüreğim. Dedim ki benim yolumdan geçti hepsi. Bulutlu günler, yağmurlar, karlar, boranlar… Hepsi bişeylerin müjdecisi bitişi ya da başlangıcı için vesileydi ve evet hiçbiri tesadüf değildi.

    Uğurladıklarımız buyur ettiklerimiz başımızın üzerine koyduklarımız yüreğimizi ezenler bizim bilerek ya da istemeyerek çiğnediklerimiz… Alışmak mı kabullenmek mi cevabı çok net verilemeyecek bişey var insanoğlu denilen mahlûkun fıtratında… Sindirebiliyoruz. Bu erdemi ya erken ya geç ya zamanlı ama bir şekilde hepimiz uygulayarak ayakta kalıyoruz. Şeyhi'nin dediği gibi olmaz hayallerle olacakları yitiriyoruz bazen. O zaman da başka yollar açılıyor önümüzde. Yürünmek için. Yeni öyküler biriktirmek için. Yaşarken bir kader çizgisinin olduğuna inanmak için…

    Kaç yağmur ıslattı toprağı. Çift miydi düşen yağmur damlalarının topraktaki sayısı, yoksa tek mi bilemem. Neyi istiyorsa onu yaşamalı insan. İş işten geçti mi diye düşünmeden. İşin işten geçmesi değil ki mühim olan. İç geçmemişse can'dan, yaşanacaklar için hala umut vardır o zaman. Umudunuz bitmesin. Toprağın bereketiyle en verimli bu çağda döllensin doğacak olan. Döl tutmuşsa ne kork ne telaşa kapıl. Dokuz ay on gün beklemek zorunda değilsin. Belki çok daha erken. Ya da sabrın itaatiyle öğrenmen gereken, milyonlarca dokuz aylar geçer üstünden. Ama doğacaksa, hak etmişsen bir nur topunu kucaklamayı, o zaman her bir zorluğun onurla gelirsin üstesinden. Muhakkak kollarının arasında yerini alır doğması beklenen. Gözün ışıkla parlar. Gözlerinden öpersin. Göz aydınına gelirler. Kabul edersin.

    Geçip giden sadece zaman değil. Zamanın geçirgen yapısının içinde olgunlaşan gelişen büyüyen yeşeren bişeyler var. Tava gelen koparılması beklenen tatlanan güzelleşen meyveye duran bereketli bişey…

    Biraz evvel sımsıkı birbirine kenetli o iki eli ayıracak herhangi bir ayraç varsa, yine kendi bedenlerinde gizli kadınla erkeğin öyle ya.

    Bugün sevdim İstanbul'u. Martılarla aynı dili olmasa da aynı dini bölüştüğümüzü hissettim.

    Seven nefret eden unutan hatırlayan bu dünyada kalan ya da başka bir evrene yol almış olan… Ahmaklıkla gerçek iyiliğin ortasından bir çizgi çizip kavramları iki eşit parçaya ayırdım. İç geçmemişse can'dan, kesilmeyecek olanın adıdır ümit. Ben buradayım. Ahmaklıkla gerçek iyiliğin en orta noktasındayım. Hepinizi selamlarım…

    Sarahatun Demir
    sarahatun@mynet.com


    Bu yazıyı arkadaşına önermek ister misin?


    10,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,00
    8 Kahveci oy vermiş.

     


    Yazdırmak için tıklayınız.

     


    Bertan Onaran

     Güzelin Ardında : Bertan Onaran


      SİNEMA ŞENLİĞİ

    İKSV'nin bu yıl 29.uncusu yapılan şenliğine bilmem yakışıyor mu artık bu ad? Çünkü ortada sinema sanatı da, onun şenliği de kalmadı bence. Elbette binlerce film çekiliyor her yıl dünyanın dört yanında ve bunların yüzlercesi geliyor İstanbul'a, ama biz gittikçe daha az sayıda film bulabiliyoruz gidecek.

    Bu yıl da öyle oldu, o kalınca kitapçıktan ancak üç film işaretleyebildik Nilgün'le: bunlardan ilki, yıllarca önce gördüğümüz, Joseph Losey'in Mr. Klein'ı idi; unutmuşum, filmin parasını Mösyö Klein'ı canladıran Alain Delon vermiş: böylece Visconti'yle attığı ilk başarılı adımlardan sonra yüzüne çakılıp kalan kalıbı görmezden gelmemi sağladı doğrusu. Ama aynı hoşgörüyü, Losey'in de, daha başka birçok ünlü yönetmenin de gözdesi Jeanne Moreau için gösteremeyeceğim; bizim Yeşilçam dilberlerininki aratmayan bir cansızlıkla gezindi durdu filmde kendisine düşen sahnelerde.

    Ancak, çekimöyküsünü Franco Solanas'la birlikte yazmış olan Losey, bunca yıl aradan sonra , sınavdan alnının akıyla çıktı: öykü sağlam, çekim sıra dışı, kurgu, müzik her şey kusursuz. Üstelik, Ettore Scola'nın unutulmaz Özel Bir gün'ü gibi, insanlığın en büyük ayıbı savaşın ortasında olağan yaşamını sürdüren Paris'ten günlük görüntülerle inanılmaz derecede çarpıcı hâle gelmiş.

    Böylece, şimdi yirmili yaşlarını sürdüren sinemaseverlere gerçek bir armağandı film.

    Solanas'ın Don Juan'ını da seçmiştik, ama bilet bulamadık.

    İkinci gözdemiz, elbette İtalyan sinemasının tutarlı, onurlu ustası Marco Bellochio idi; onda da Atlas'a yer bulamadık, Kadıköy Sineması için bilet almayı da geç akıl etkim, dolayısıyla Amarcord'daki unutulmaz izleyiciler gibi, filmi perdenin hemen dibinden, başlarımız havada izledik; olsun: başyapıt değerinden şu kadarcık yitirmedi.
    Bellochio da haklı olarak, ülkesindeki, dünyamızdaki acımasız buyurgan yönetimi ele alır filmlerinde; bu kez 1. Dünya Savaşı öncesi toplumcu-demokrat kesimde yer alan Mussolini'nin, dürüst, meraklı bir gazeteci araştırıp ortaya çıkarana dek yığınlardan özenle gizlenin bir sevda öyküsünü işlemiş Yenmek'te. Dünyamızın acı yazgısı, yalnız Mussolini değil toplumcu söylemlerle ortaya atılıp sonra insanların başına bela kesilen; zaten Atatürk'ün ya da Fidel'inki gibi gerçek eşitlikçi, paylaşmacı toplumcu ülküyü ömür boyu sürdürebilen kaç kişi olmuş yeryüzünde? Öbürlerinin hepsi, ister sağ ister sol kesimde, kendi zavallı ben'lerini doyurmak için şu güzelim mavi küreyi kana bulamışlar - ama bunu da sakın tek başlarına yaptıklarını, çok üstünyetenekli deliler olduklarını sanmayın; arkalarında hep o dönemin para babaları, büyük bankaları, çokuluslu kuruluşları vardı, vardır.

    Filmin öyküsünde Wilhelm Reich bir kez daha, en acıklı biçimde doğrulanıyor: Benito'nun dirimsel enerjisi sıra dışı besbelli, filmin başındaki sahnede onu dinleyen güzel hanım daha ilk anda çarpılıyor; ve onu atlı polislerden kurtardığı karanlık kuytuda başlayan sarılışma tutkuyla sürüyor; öyle ki, gözü yüklerde sapığın evli ve çocuklu olduğu ortaya çıkınca, varını yoğunu gözünü kırpmadan ona sunan dilberde en küçük bir değişim olmuyor. Sonra adam adım adım bildiğiniz yerlere yükseliyor, dilber artık destek değil, köstek olmaya başlıyor; o zaman Rodin'in üstünyetenekli sevgilisine yaptığı yineleniyor, kızcağız delilerevine kapatılıyor, çocuğu elinden alınıyor, tek başına bir papaz okuluna veriliyor.

    Bunca itilip kakılmadan, aşağılanmadan sonra kızımız uyanıyor mu dersiniz? Ne gezerrrr: tutkusu saplantıya dönüşüp sürüyor. Kimi zaman avaz avaz, kimi zaman ağlayıp sızlayarak, ben onun karısıyım, çocuğum da onun oğlu demeyi sürdürüyor.

    Zavallı Exupéry, "sevgi iki insanın aynı yöne bakmasıdır" demişti; ne kadar yanılmış: o belki sağlıklı, mantıklı insanlar arasında öyle; ama burada, sevişme sahnelerinde tanık olduğumuz kadının büyük dirimsel gücü inanılmaz bir karabasana dönüşüyor. (Sırası gelmişken, Reich'ın Faşizmin Kitle Ruhu Anlayışı'nı merak edenlere yeniden duyurayım; alın okuyun, bütün öbür memelilerden daha akıllı, daha üstün olduğunu söyleyip övünen insanın bu hâle nasıl geldiğini öğrenin.)

    Sözün kısası, Bellochio'nun filmi her yönüyle tam bir başyapıt; dvd'sini bulmaya çalışın.

    Seçtiğimiz üçüncü film, 60-70'li yıllarda bütün dünyanın tanıdığı başkaldırı şarkılarının toplumsal öyküsüydü: Devrim Şarkıları. Karaların Martin Luther King önderliğinde giriştikleri insan hakları savaşında söylenmiş eski Zenci şarkılarının, yeni bestelenenlerin olaylar içinde izini sürmek hem çarpıcı, hem çok acıydı: Karalara yüzlerce yıldır ellerinden alınmış hakları kazandırmak için verilen kurbanları anımsadık; sonra Beyazların o hakları biçimsel olarak verir gibi gözükürken çevirdikleri yeni akılalmaz dolapları düşündük; ve Truva hançeri olarak Barak Obama'yı hem Zencilerin, hem bütün insanlığın sırtına sapladıklarını gördük.

    Ne yazık hepimize!

    Bertan Onaran
    bertanonaran@hotmail.com


    Bu yazıyı arkadaşına önermek ister misin?


    10,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,00
    2 Kahveci oy vermiş.

     


    Yazdırmak için tıklayınız.

     


     KAHVE-TUR : Cem Polatoğlu


    MARACANA'dan bildiriyorum.

    Brezilya'da futbol her şeyin üstünde. Hani fıkralar, skeçler vardır ya, kadın adamı tercih yapmak zorunda bırakır, futbol maçı esnasında cilveleşir falan.. Heyhat!. Brezilyada hiçbir kadın evliliğini, ilişkisini hatta hayatını böyle riske atmak istemez. Zaten kendisi de en az eşi kadar futbol hastasıdır. Maracana stadında Lamengo & Vascos maçını izlemeye gittim. Stada gelmeyen arkadaşlar anlatıyor, maç oynanırken sokakta yürüyen tek bir Brezilyalı yokmuş.

    Stada 3 saat önce geldim. Amacım turist gözüyle stadı tavaf etmek. Bir saat sürdü etrafını dolaşmam. (bakınız resim). Türk'üz ya, maça 1,5 saat önce de stada girdim. Dedim, herhalde tek başıma seyredeceğim. Bir ben bir de animatör kızlar, satıcılar var içeride. Onlar da hazırlıklarını yapıyorlar. Maça 20 dakika kala stad dolmaya başladı. En az 150.000 kişi 20 dakikada kargaşasız yerlerine oturdu. Maçı, hakemin verdiği haksız bir penaltı ile Flamengo 2-1 kazandı. Maçtan sonra çıkan olaylarda onlarca kişi ağır yaralandı. Yapılan aramalarda çok sayıda kesici alet, taş ve sopalar ele geçirildi. Hiç yabancı gelmedi değil mi bu haber? Bir döner bıçağı yok, çünkü orada döner yok. Ama bir de benzeşmeyenler var.

    Onlara da bakalım;

    • Maçta hiçbir tezahürat karşı takımının aleyhine değildi.
    • Kimse "oraya geliriz …." deyip onun bunun anasına bir şey yapmaya yeltenmedi. "Sahaya ineriz ………" de demedi. Maçtan sonra n'aparlarsa yaptılar
    • Seyirciler zaten sahaya inemezlerdi. Tribün ile saha arasında eskiden arena'larda veya kale surlarının önünde bulunan içi su dolu hendekler var. Acep içine timsah da atıyorlar mıdır?
    • Haksız penaltıya rağmen kimse hakemin cinsel tercihini sorgulamadı.
    • Hata yapan futbolcusunu, bırakın yuhalamayı, cesaret vermek için alkışladılar. Adına tezahürat yaptılar.
    • "Seninle ağlarım, seninle gülerim, söyle senden başka kimim var benim" gibi arabesk, boğucu, itici tempo düşürücü, bunalım kelimeler içeren gıcırtılar yerine takımları adına yapılan 4-5 şarkıyı, marşı yine taraftarların kurduğu bando takımı eşliğinde söylediler.

    Rio'lu taraftarlar öyle, "bilmem kaç desibel bağırıyoruz" diye öğünmek yerine top rakipte iken ıslıkladılar, kendilerinde iken oyunun gidişatına göre artan veya azalan ivmelerle ya alkışladılar ya "uğuldadılar". Yani iyi bir harekette veya şutta hep birlikte kurşun sıyırma sesi gibi "Vouvv" sesi çıkartıp ardından alkışladılar. İyi bir kontra atakta ise topun her metre ileri gidişinde artan tonlamalar ve haykırışlarla ile futbolcuyu, takımlarını coşturdular. Hele bir de atak gol olduysa… inanın o keyfi yaşamak lazım. Gol sevincini "bonus"lu yaşamak isteyenlere stadyumda Rio'lu kızların yanında oturmalarını dostane! tavsiye ederim.

    Kısaca, Brezilyaya gidip de Maracana stadyumunu görmemek İstanbul'a gelip de Sultanahmet'i görmemek gibi bir şeydir. Turistik Rio şehir turlarında Maracana Stadyumu mutlaka tura dahildir.

    1965 senesinde 17 sene süren inşaat sonrası tamamlanan stadda ilk golü atan futbolcu da Fenerbahçe'nin eski antrenörü Didi. 180.000 kişi kapasiteli stadyuma, büyük maçlarda 200.000 kişi alınabiliyor.

    Copacabana plajının brezilya futboluna katkısından bahsetmek gerekir. Burada sürekli olarak futbol okullarının katıldığı turnuvalar düzenleniyor. Her ünlü Brezilyalı futbolcu da bu plajdan çıkmış. Nedenini Fenerbahçe'nin eski çalıştırıcısı Zico'nun kardeşi Edu'ya kendi futbol okulunda* sordum. Dediği şu; yürümenin bile zor olduğu kum plajda hem koşacaksın, depar atacaksın, hem zamanlaman iyi olacak, hem çıplak ayağını da raket gibi kullanacaksın. Öyle bir hız, öyle bir falso, ivme vereceksin ki top pat diye istediğin yere otursun. (Dikkat! Top istediğin yere gitsin demiyor otursun diyor) Öyle topa istediğin yöne vur, yuvarlana, seke gitsin hedefi bulsun mümkün değil. Tık. Nokta atışı ayağa atman gerek. Birde bu çocukların senelerce kum sahada oynadıktan sonra çim sahada oynadığını ve çıplak ayak yerine krampon giydiğini düşünün. Olsun size Didi, Zico, Alex, Roberto Carlos, Bebeto, Cafu, Romario, Robinho, Ronaldinho, Kaka, Rivaldo ve yüzlercesi.

    Zico Futbol Okulu

    Zico'nun Rio'nun dışında kendi adını taşıyan bir futbol okulu var. 6 katagoride, 8 sınıf ve 300'ün üzerinde öğrenciye sahip bu okul aynı zamanda Brezilya Milli Eğitim Bakanlığından normal tedrisat (eğitim) için izinli. Yani ilkokul statüsünde. Sabah 09:00 da ders başlıyor. Normal derslerinin yanı sıra ana ağırlıklı ders Futbol. Okul, özel kolej yani paralı. Ancak öğrencilerinin hepsi burslu. Bu yetenekli ama fakir öğrenciler ya Zico ve öğretmenleri tarafından veya Futbol simsarları tarafından ülkenin her yerinden seçilip getiriliyor. Aynı zamanda yatılı kısmı da olan bu okuldan mezun olan öğrenci, bir futbol klübüne transfer olduğunda sponsorunu da ihya ediyor. Okula gittiğimde, okul henüz kapalı ve sel felaketinin yaralarını sarıyordu. Zico ise Sao Paulo'daki evinde idi. Tüm bu bilgileri kardeşi Edu'dan alabildim. Sevgilerimle

    Cem Polatoğlu


    Bu yazıyı arkadaşına önermek ister misin?


    10,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,0010,00
    2 Kahveci oy vermiş.

     


    Yazdırmak için tıklayınız.

     


     Kahveci : Yasin Gölezlioğlu


    FASILLAR

    Dün gece herkes uyurken
    Bir masal anlattım geceye
    Unutulmuş gökyüzünün beklide hiç var olmayan yerlerine
    Dün gece herkes uyurken
    Kalemle gezdim gölgeler diyarının kağıttan sokaklarında
    Çizgiler çizerek yüzdüm köhne ve boş kayıklarında
    Dün gece herkes uyurken
    Bir masal anlattım geceye
    Öyle bir huşuyla aktı ki masal kağıttan sokaklarda
    Gerek kalmadı gölgeler diyarında en ufak bir heceye
    "Bir varmış bir yokmuş" la başladı fasıl
    Bilinenlerin bilinmeyeni, görülenlerin görülmeyeninde varmış bir diyar
    Bir varmış bir yokmuş başlamış efsunlu bir masal
    Ve kalmamış kimseye ne bir gül nede bir yar
    Dikenli bir gül bitmiş herkesin narin göğsünde
    Derman kalmamış aşıkların ne sazında ne sözünde
    Bir varmış bir kaybolmuş gecenin bütün varlıkları
    Varlık aleminde hayal olmuş mazinin bütün sakladıkları
    Kimse çözememiş masalın efsununu
    Kaybolmuş her şey
    Yitip gitmişler nahoş kimsesizliklerin mayhoş izbelerinde
    Tek bir çare kalmış çaresiz gönüllerinde
    Ve başlamışlar masalı anlatmaya
    Anlattıkça azalıyormuş güllerin dikenleri
    Anlattıkça tesir buluyormuş aşıkların sözleri
    Bir varmış bir yokmuş
    Gölgeler diyarının kağıttan sokaklarında yazılmış efsunlu bir masal
    Belki kalemler kırılmış yazarken
    Ama kimse yılmamış yazmaktan
    Yazdıkça artmış efsunu
    Köhne bir kayığa rastlanmış en son
    Son beyitte onun üzerinde kazılıymış
    Bir varmış bir yokmuş
    Dün gece herkes uyurken efsunlu bir hikaye peyda olmuş
    Son bir beyit kalmış duyulmayan
    Köhne bir karanlıkta son bulan
    Herkesi kendinden ediyormuş
    Ve masal şöyle bitiyormuş
    "Unutulmuş gökyüzünün hiç var olmayan yerlerine
    Efsunlu bir masal yetmiş mazinin son demine"

    Yasin Gölezlioğlu


    Bu yazıyı arkadaşına önermek ister misin?


    9,009,009,009,009,009,009,009,009,00
    2 Kahveci oy vermiş.

     


    Yazdırmak için tıklayınız.

     


     Dost Meclisi


    Kahve Molası, siz sevgili kahvecilerden gelen yazılarla hayat bulmaktadır.
    Her kahveci aynı zamanda bir yazar adayıdır.
    Yolladığınız her özgün yazı olanaklar ölçüsünde değerlendirilecektir.
    Gecikme nedeniyle umutsuzluğa kapılmaya gerek yoktur:-))
    Kahve Molası bugün yaklaşık 6.000 kahvecinin posta kutusuna ulaşmıştır.

    Yukarı


     


     Tadımlık Şiirler


    AÇ KAPIYI BEN GELDİM

    Korka korka değil, usul usul değil
    Elim yüreğimde çarpa çarpa geldim
    Aç kapıyı bak ne diyeceğim
    Bir senin ellerinden, bir senin gözlerinden
    Dişlerinden dudaklarından
    Nergisler Ocak ayında açtı
    Kendimden bahsetmeyeceğim
    Yediveren güllerden
    Duvardan sarkan güllerden
    Çocuklardan, sabah erken okula giderlerken
    Atlardan bahsedeceğim
    Kan ter içinde atlardan.

    Aç kapıyı bak ne diyeceğim
    Ne kadar küsülü çocuk varsa barıştırdım, oynuyorlar
    Tam kırk çeşit sarmaşık gül buldum
    Penceremin dibinde açacak.
    Ekinleri dolu vurmadı,
    Çekirge gelmedi,
    Kurak olmadı.
    Yorgunum demeyeceğim,
    Bir evimiz olsa demeyeceğim,
    Yüreğim daralıyor demeyeceğim.
    Bir baksan gözlerime
    Başını çevirmeyeceksin,
    Yürüyüp gitmeyeceksin,
    Elini çekmeyeceksin.
    Bir baksan gözlerime
    Dağda yakılmış ateşler göreceksin.
    Aç kapıyı kim geldi bak
    Bak nasıl havalandı güvercin.
    Açmam diyemezsin artık,
    Aç!

    BERİN TAŞAN

    Yazdırmak için tıklayınız.

    Yukarı


     


     Biraz Gülümseyin



    KMTV Sunar...

     


     Kıraathane Panosu



    Polygon Web Studio


    Yazarlarımızın Kitapları


    Merih Günay
    "Martıların Düğünü"

    Nesrin Özyaycı
    "Işık -II-"


    Temirağa Demir
    "Her kardan Adam Olmaz"


    Şadıman Şenbalkan
    "Şehit Analarımızın Çığlıkları"

    Hatice Bediroğlu
    "Düş Kuruyor Gece"

    Cüneyt GÖKSU
    Serpil YILDIZ

    "KÜBA - SARI SICAK BİR PENCERE"

    Merih Günay
    "HİÇ"

    Feride Özmat
    "Yanlış Zaman Hikayeleri "

    C.Eray Eldemir
    "Uzak İklimler"

    Temirağa Demir
    "Edepli Fahişeler"

    Ellerin Söylüyor Sonsuzluğu
    Feride Özmat
    "Ellerin Söylüyor Sonsuzluğu"

    Nesrin Özyaycı
    "ÖLMESEYDİ"

      Yitik Ada Günceleri
    Feride Özmat
    "Yitik Ada Günceleri"
     


    İstanbul için Son Hava Durumu
    ISTANBUL ISTANBUL
    Ankara için Son Hava Durumu
    ANKARA ANKARA
    İzmir için Son Hava Durumu
    IZMIR IZMIR
    Kaynak: http://www.meteor.gov.tr

    Yukarı


     


     Damak tadınıza uygun kahveler






    http://kahvemolasi.ourtoolbar.com/
    Beklenen Araç Çubuğu hizmetinizde:-)) Kahve Molası Araç Çubuğu (Toolbar) gelişmeye açık olarak kullanıma açık. Bir kere download edip kurmanız yeterli. Bundan sonra ki tüm güncellemeler gerçek zamanlı olarak tarayıcınızda görünüyor. Kahve Molası'nın tüm linklerine hızla ulaşabildiğiniz gibi, Google Arama, KM'den mesajlar ve en önemlisi meşhur "Dünden Şarkılarımız" artık elinizin altında. Sohbet için özel chat bile olduğunu eklemem gerekir. Son derece güvenilirdir. Virüs içermez, kişisel bilgi toplamaz. Bizzat tarafımdan pişirilip servise konmuştur. Yükleyip kullanın, geliştirmek için önerilerinizi yollayın.

    GOM Player 2.1.21.4846 Released [2009 11/05] / Windows / 5.77 MB http://app.gomplayer.com/gom/GOMPLAYERENSETUP.EXE
    Bilgisayarınızdaki tüm media oynatıcılarının yerini almaya namzet bir Media Player. Gerekli codecleri kendisinin arayıp bulması gibi özellikleri var. Hemen her çeşit medyayı rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Ve bedava. Mutlaka yükleyip kullanın derim.

    VLC media player for Windows / V.1.0.5 / 17 MB
    http://www.videolan.org/
    İçinde tüm codec kütüphanesini barındıran açık kaynak bir oynatıcı. Bilgisayarınızın olmazsa olmazlarından biri. mp4, mov, mkv dahil hemen her formatta filmi izlemenize olanak sağlıyor. İndirin seveceksiniz.

    7-Zip 4.65 (2009-02-03) for Windows / 913 KB
    http://www.7-zip.org/
    Winzip, Winrar gibi sıkıştırma programlarının tek alternatifi. Sadece zip ve rar formatlı dosyaları değil, hemen her çeşit sıkıştırılmış dosyayı açan, minik ama süper bir "Open Source" programı. Kendi formatında yaptığı sıkıştırmanın üzerine yok. İsterseniz zip olarak ta sıkıştırma şansınız var. Hemen indirip kurun, sonra da bana şükredin.

    Yukarı


     


    KAHVE MOLASI ABONELERi Google Grubuna üyesiniz. İlginize teşekkür ederiz.

    ABONELiKTEN AYRILMAK İÇİN :
    KM-abone+unsubscribe@googlegroups.com
    (Gönderdiğiniz mesajın abone olduğunuz adresten gittiğine emin olunuz.)

    ÜCRETSİZ ABONE OLMAK İÇİN :
    Google Gruplar KAHVE MOLASI ABONELERi grubuna kayıt ol
    E-posta:


    Arkadaşlarınıza önermek ister misiniz?


    Uygulama : Cem Özbatur
    2002-23©KAHVE MOLASI - Her hakkı saklıdır. Yayın İlkeleri

     






    Arkadaşlarınıza önerir misiniz?

    Yazılarınızı buradan yollayabilirsiniz!



    SON BASKI (HTML)

    KAHVE YANINDA DERGi

    Hoşgeldiniz
    Arşivimiz
    Yazarlarımız
    Manilerimiz
    E-Kart Servisi
    Sizden Yorumlar
    KÜTÜPHANE
    SANAT GALERiSi
    Medya
    İletişim
    Reklam
    Gizlilik İlkeleri
    Kim Bu Editör?
    SON BASKI (HTML)
    YILDIZ FALI
    DÜNÜN
    ŞARKILARI





    ÖZEL DOSYALAR

    ATA'MA MEKTUBUM VAR
    Milenyumun Mandalı
    Café d'Istanbul
    KIRKYAMA
    KIRK1YAMA
    KIRK2YAMA
    KIRK3YAMA
    ZAVALLI BİR YOKOLUŞ
    11 EYLÜL'ÜN İÇYÜZÜ
    Teröre Lanet!
    Kek Tarifleri
    Gezi Yazıları
    Google
    Web KM




    İşte Hendek İşte Deve
    Barış Manço









    Fincan almak ister misiniz?
    http://kmarsiv.com/sayilar/20100426.asp
    ISSN: 1303-8923
    26 Nisan 2010 - ©2002/23-kmarsiv.com